Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla

Mitä se tarkoittaa?

Sananlasku tarkoittaa sanonta tai lausahdusta, joka sisältää jonkin opetuksen tai viisauden. Tässä tapauksessa sananlasku tarkoittaa, että on parempi omistaa yksi varma asia kuin yrittää saada paljon asioita, joista ei ole varmuutta.

Sananlaskun historia

Sananlaskun ”Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla” historia juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Kreikkalaisessa tarustossa kerrotaan tarinaa Tantaloksesta, joka oli jumalten suosikki. Tantalos kuitenkin teki vakavan virheen ja yritti varastaa jumalten ruokaa ja juomaa. Jumalat rankaisivat häntä sijoittamalla hänet ikuisesti nälkäisenä ja janoisena veden ja hedelmien keskelle, mutta aina kun hän yritti tarttua niihin, ne väistyivät hänen ulottuviltaan.

Tämä tarina on antanut alkusysäyksen sananlaskulle ”Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla”. Sananlasku kuvastaa tilannetta, jossa on parempi tyytyä vähempään, mutta varmaan saaliiseen, kuin tavoitella suurempaa, mutta epävarmaa saalista. Pyy viittaa tässä tapauksessa varmaan saaliiseen, kun taas kymmenen oksalla olevat linnut symboloivat suurempaa saalista, joka voi kuitenkin olla vaikeampi saavuttaa.

Sananlasku on levinnyt eri kulttuureihin ja se on tullut tutuksi monille eri kansoille eri aikakausina. Se on säilynyt suosittuna sananlaskuna, koska sen viesti on yleispätevä ja ajaton.