Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa
Mitä se tarkoittaa?
Sananlasku ”Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa” tarkoittaa, että ei kannata iloita tai ottaa liian varmaksi jotain ennen kuin se on varmasti tapahtunut tai toteutunut.
Sananlaskun historia
Sananlaskun ”Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa” historia juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Kreikkalaisessa tarustossa kerrotaan tarinaa kuningas Midaksesta, joka sai lahjaksi viisauden jumalalta Dionysokselta. Midas oli hyvin ylpeä uudesta kyvystään ja halusi jakaa sen kaikkien kanssa. Hän järjesti kilpailun, jossa tarjosi palkinnoksi viisauden jumalan lahjaa. Kilpailuun osallistui monia ihmisiä, mutta voittajaksi julistettiin filosofi Silenos.
Midas oli niin innoissaan voittajasta, että nuolaisi jo huulillaan voitonmaljaa ennen kuin oli kuullut Silenoksen vastausta. Silenos vastasi kysymykseen, että ihmisen on parasta olla syntymättä. Midas ymmärsi, että viisaus voi tuoda mukanaan myös surua ja pettymystä, ja hän katui jo etukäteen voitonriemuaan.
Tämä tarina on antanut alkusysäyksen sananlaskulle ”Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa”. Sananlasku muistuttaa meitä varovaisuudesta ja harkinnasta ennen kuin teemme päätöksiä tai iloitsemme liian aikaisin. Se kannustaa meitä olemaan liian varmoja asioista, jotka eivät vielä ole tapahtuneet, ja muistuttaa meitä pitämään malttia ja järkeä mukana elämän eri tilanteissa.