Yksi kerta onnettomuus, kaksi sattumus, kolme tapahtuma.
Mitä se tarkoittaa?
Sananlasku tarkoittaa, että jos jokin ikävä tai epäonninen asia tapahtuu kerran, se voi olla sattumaa. Jos se tapahtuu kaksi kertaa, se voi olla jo enemmän kuin pelkkää sattumaa. Mutta jos se tapahtuu kolme kertaa, se on todennäköisesti jo jonkinlainen toistuva tapahtuma tai ongelma.
Sananlaskun historia
Sananlaskun ”Yksi kerta onnettomuus, kaksi sattumus, kolme tapahtuma” historia on vaikea jäljittää tarkasti, koska se on hyvin yleinen ja monissa eri kulttuureissa esiintyvä sanonta. Sananlasku viittaa yleensä siihen, että yksi tapahtuma voi olla sattumus tai onnettomuus, mutta vasta useamman tapahtuman jälkeen voidaan puhua toistuvasta ilmiöstä tai trendistä.
Sananlaskun alkuperä voi olla peräisin antiikin Kreikasta tai Roomasta, mutta sitä on myös käytetty eri muodoissa monissa muissa kulttuureissa. Sanonta on saattanut kehittyä eri puolilla maailmaa riippumatta toisistaan.
Sananlasku on todennäköisesti syntynyt havainnosta, että yksittäinen tapahtuma voi olla sattumus tai onnettomuus, mutta vasta useamman tapahtuman jälkeen voidaan tehdä johtopäätöksiä tai ennustaa tulevia tapahtumia. Sananlasku voi myös olla opetus siitä, että yksittäinen tapahtuma ei välttämättä edusta koko totuutta tai todellisuutta.
Sananlasku on säilynyt ja levinnyt eri kulttuureissa, koska se sisältää yleispätevän viisauden ja opetuksen. Se muistuttaa meitä olemaan tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä yksittäisistä tapahtumista ja pitämään mielessä, että toistuvat tapahtumat voivat olla merkittävämpiä ja luotettavampia indikaattoreita.