Anna anteeksi ja unohda.

Mitä se tarkoittaa?

Sananlasku ”Anna anteeksi ja unohda” tarkoittaa, että kun joku tekee sinulle väärin tai loukkaa sinua, sinun tulisi antaa hänelle anteeksi ja unohtaa tapahtunut. Tämä tarkoittaa sitä, että et pidä kaunaa tai katkeruutta sydämessäsi, vaan annat tilaa uudelle alulle ja rauhalle.

Sananlaskun historia

Sananlaskun ”Anna anteeksi ja unohda” historia juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Kreikkalaisessa filosofiassa ja etiikassa korostettiin anteeksiannon ja unohtamisen merkitystä ihmisten välisissä suhteissa.

Myöhemmin sananlasku levisi myös kristilliseen perinteeseen, jossa Jeesus opetti opetuslapsilleen antamaan anteeksi ja unohtamaan toisten tekemät vääryydet. Raamatussa esimerkiksi Matteuksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Jos veljesi tekee syntiä sinua vastaan, mene ja nuhtele häntä kahden kesken. Jos hän kuuntelee sinua, olet voittanut hänet takaisin. Mutta jos hän ei kuuntele, ota mukaasi vielä yksi tai kaksi, jotta jokainen asia voitaisiin vahvistaa kahden tai kolmen todistajan sanalla. Jos hän ei kuuntele heitäkään, kerro asiasta seurakunnalle. Jos hän ei kuuntele seurakuntaakaan, kohdista häneen sama kohtelu kuin pakanaan tai publikaaniin. Totisesti: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te vapautatte maan päällä, on myös taivaassa vapautettu.”

Sananlasku ”Anna anteeksi ja unohda” on sittemmin levinnyt eri kulttuureihin ja se on tullut tunnetuksi yleisenä ohjeena anteeksiannon ja sovinnon tärkeydestä. Se kannustaa ihmisiä päästämään irti menneistä loukkauksista ja jatkamaan eteenpäin rakentavalla tavalla.

Sananlaskun kategoriat