Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa

Mitä se tarkoittaa?

Tämä sananlasku tarkoittaa, että jos yrittää saavuttaa liian korkealle tai yrittää liian vaikeaa, voi lopulta epäonnistua ja joutua vaikeuksiin.

Sananlaskun historia

Sananlaskun ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” historia juontaa juurensa suomalaiseen kansanperinteeseen. Sananlasku on osa suullista perinnettä, joka on kulkenut suusta suuhun sukupolvelta toiselle. Sananlasku kuvaa tilannetta, jossa henkilö yrittää saavuttaa jotain liian kunnianhimoisesti tai yrittää liian paljon kerralla, ja lopulta epäonnistuu tai joutuu vaikeuksiin.

Sananlaskun alkuperäinen merkitys liittyy todennäköisesti metsätyöhön. Kuusen latvukseen kurkottaminen voi olla vaarallista ja johtaa katajaan kapsahtamiseen, mikä tarkoittaa kompastumista tai kaatumista. Sananlasku voi myös kuvata yleisemmin tilannetta, jossa liiallinen ahneus tai yritteliäisyys johtaa lopulta epäonnistumiseen tai vaikeuksiin.

Sananlasku on osa suomalaista kulttuuria ja sitä käytetään edelleen nykypäivänä kuvaamaan tilanteita, joissa liiallinen kunnianhimo tai yritteliäisyys voi johtaa hankaluuksiin.

Sananlaskun kategoriat