Kun kettu saarnaa, varo kanojasi

Mitä se tarkoittaa?

Sananlasku tarkoittaa yleisesti ottaen lyhyttä ja tiivistä lausetta tai sanontaa, joka sisältää jonkinlaisen opetuksen tai viisauden. Sananlaskut ovat usein peräisin kansanperinteestä ja ne välittävät yleisiä totuuksia tai neuvoja elämästä. Esimerkiksi ”Kun kettu saarnaa, varo kanojasi” tarkoittaa, että kun joku epäluotettava tai petollinen henkilö puhuu tai antaa neuvoja, kannattaa olla varovainen ja suojella omia etujaan.

Sananlaskun historia

Sananlaskun ”Kun kettu saarnaa, varo kanojasi” historia juontaa juurensa vanhaan kansanperinteeseen ja tarinankerrontaan. Sananlasku kuvaa tilannetta, jossa kettu, joka tunnetaan viekkaudestaan ja petollisuudestaan, esiintyy tai puhuu julkisesti. Tällöin sananlasku kehottaa olemaan varuillaan ja varomaan omia etujaan.

Sananlaskun alkuperäinen merkitys liittyy todennäköisesti eläinten käyttäytymiseen ja ihmisten havainnointiin luonnossa. Kettu on tunnettu taitavasta metsästäjästään ja kyvystään huijata muita eläimiä. Kanojen omistajat olivat varuillaan, kun kettu oli lähistöllä, sillä se saattoi yrittää saalistaa tai varastaa kanoja.

Sananlasku on levinnyt eri kulttuureihin ja se on saanut erilaisia muunnelmia eri maissa. Se on myös siirtynyt kirjallisuuteen ja käytetään edelleen nykypäivänä kuvaamaan tilannetta, jossa varovaisuus ja epäluuloisuus ovat tarpeen.